Westenschouwens Welvaren

Plaatsgevonden Activiteiten

Westenschouwens Welvaren

Impressie natuurwandeling ‘Dijkwater’

4 mei 2024. Aanvang 13.30 uur

Op 4 mei maakten 12 leden van de Vereniging Westenschouwens Welvaren met 2 gidsen van Staatsbosbeheer een wandeling in het unieke en prachtige natuurreservaat “Dijkwater”.

Dijkwater was in de jaren voor de Watersnoodramp in 1953 een belangrijke vaargeul voor het vervoer van landbouwproducten naar grote steden. Na de ramp werd de kreek afgesloten van het Grevelingenmeer. De goede grond werd landbouwgrond en de slechte grond natuurgebied. 

De natte, zoete tot licht brakke zandgrond is een prima grond voor dit natuurgebied gebleken. De wandelroute was aangepast op de weersverwachting. Op het moment van het betreden van het natuurreservaat werden wij overdonderd door de schoonheid en veelheid van de Harlekijnorchidee.

De bloem van deze orchidee lijkt op een harlekijn. Het was moeilijk lopen om niet op deze paarse en een enkele witte orchidee te trappen. De Harlekijnorchidee is een zeer zeldzame plant. Ook in dit gebied wordt de orchidee in associatie met de gele Ratelaar aangetroffen. De gidsen wezen ons nog op de aanwezigheid van de bastaardklaver, de aardbeiklaver, het bitterkruid, de addertong, de kruipwilg, de dauwbraam, de zeegroene rus, het 5-vingerkruid, het biggenkruid en de lieve vrouwwalstro. Het laatste stukje werd langs een nog bestaand gedeelte van de Gouwe gelopen en onder het dreigend onweer waren we via de Knotwilgendreef net op tijd voor de bui bij de auto’s. Al met al een ervaring rijker van het mooie Schouwse land.

Wie geïnspireerd is kan via een aanmelding www.staatsbosbeheer.nl het gebied bezoeken. De orchidee bloeit in de maand mei.

Alex Kunst

Westenschouwens Welvaren

Meer eerder plaatsgevonden activiteiten

Impressie natuurwandeling ‘Dijkwater’
4 mei 2024. Aanvang 13.30 uur
Eten wat de pot schaft in het Schouwse Pannenkoekenhuis
12 april 2024. Aanvang 18.00 uur
Lezing kweekvisinnovatie
Lezing kweekvisinnovatie 23 februari 2024

Vereniging Westenschouwens Welvaren

VWW is de vereniging voor bewoners van Westenschouwen en omgeving.

CONTACT

info@westenschouwenswelvaren.nl IBAN: NL35RABO0141575387

ANBI: 821936037

Boomwei 10

4328 AT Burgh-Haamstede


© Copyright VWW 2021-2024 | Privacyverklaring | ZienWebdesign | Bestuur