We lopen naar de ingang van de boswachterij van Westenschouwen waar we aan de wandeling beginnen,
de eerste plant waar Martine onze aandacht voor vraagt is het Vingerhoedskruid  (Digitalis)pantoffelplant1

Vingerhoedskruid is een tweejarige plant wat betekend dat de plant in het eerste jaar geen bloemen maakt
de plant die we zien heeft ook geen bloemen of de plant is al uitgebloeid of het is een eenjarige plant.
In bloei is het werkelijk een prachtige plant en ook een van Martina's lievelingsplanten op de bijgevoegde foto vingerhoedskruid in bloei. Digitalis is een giftige plant die hartklachten kan veroorzaken maar gekgenoeg werd deze plant in het verleden ook wel gebruikt om deze klachten te bestrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iets verderop staat de Eglantier (Rosa rubiginosa)

egalmartine

Zoals al blijkt uit de latijnse naam een plant uit de rozenfamilie deze plant kun je goed herkennen "door zijn groene blaadjes te kneuzen komt er een groene appelgeur vrij", na de bloei komen er rozenbottels aan de plant. Rozenbottels worden al sinds de oudheid gebruikt door mensen vooral om zijn geneeskrachtige eigenschappen en om de vitamine C, die rozenbottel rijkelijk bevat, zowel de vrucht als de zaden werden en worden gebruikt als basis voor medicijn, dranken en jam. Rozenblaadjes die een culinaire lekkernij vormen in een salade, worden ook gebruikt. De voornaamste medicinale aanwending in het heden is tegen artritis, artrose en ter aansterking van het lichaam doordat de vele vitaminen vermoeidheid doen verminderen.

 

 

 

 

 

 

Dan een heel bekende plant in Zeeland de Duindoorn, Hippophae rhamnoides

duindoorn

 

De wetenschappelijke naam Hippophae werd afgeleid van het feit dat de Mongolen Duindoorn als heelmiddel gebruikten bij ooginfecties van hun paarden, hippos staat voor paard, paos betekent licht.
Duindoornbessen gelden in de volksgeneeskunde als een oeroud krachtig heelmiddel tegen voorjaarsmoeheid, gebrek aan eetlust, bloedend tandvlees, etterende wonden, verbrandingen en maagzweren. Duindoorn groeit op arme en zandige bodem, vooral in kustgebieden.
Tegenwoordig worden de bessen wegens hun hoge vitamine C gehalte vooral in sappen verwerkt en zijn vooral in de winter een belangrijk voedingssupplement.

 

 

 

Ook over twee algemeen bekende planten de Brandnetel en Hondsdraf die vaak bij elkaar worden aangetroffen krijgen we een toelichting. Dat de Brandnetel en de Hondsdraf bij elkaar staan heeft de natuur niet voor niets gedaan, als je je namelijk prikt aan de brandnetel dan kun je de gevolgen van de prik verzachten door het blad van de hondsdraf te kneuzen en op de geprikte plaats te smeren. Er wordt beweerd dat dit middel ook helpt bij muggensteken. Zowel Brandnetel als Hondsdraf zijn eetbaar verder worden aan beide planten nog veel meer geneeskrachtige werkingen toegeschreven.

De laatste plant waarvan ik nog wat bijzonderheden heb onthouden is de Grote Klit - Arctium lappa

groteklit

De grote klit komt voor in bermen, ruigten en op open plekken in bossen. De vruchten worden verspreid doordat ze aan de vacht van dieren blijven hangen. (klitten) Ook blijven ze aan kleding hangen.

groteklitdetail
De grote klit is volgens de volksgeneeskunde vochtafdrijvend en bloedreinigend, en zou ook tegen gewrichtsreuma, zweren, maagklachten, haaruitval, roos en acne werkzaam zijn.
Er zijn aanwijzingen dat de ontstekingsremmende eigenschappen van de plant ook effectief zijn tegen atopisch eczeem.

 

 

Na een kleine twee uur zijn we weer terug bij het aanvangspunt van de wandeling, in dit verhaal staan niet alle planten waarover Martina iets heeft verteld, deze tocht was heel leerzaam en vooral ook heel leuk.
Het voorstel om deze tocht in het voorjaar van 2015 nog een te herhalen kon op veel bijval rekenen van de deelnemers.

Op de website van Martina www.plantenliefde.nl en door haar blog te lezen op http://plantenliefde.wordpress.com/ kunt u nog veel meer te weten komen over planten en hun nuttige toepassingen.

Martina nogmaals hartelijk dank voor de leerzame wandeling, en Westenschouwens Welzijn dank voor de organisatie van dit evenement.

Als extraatje staat hieronder voor de liefhebbers een recept uit Zweden wat ik tegenkwam op het internet. Rozenbottelsoep

Met vriendelijke groet,

Martie Rovers


Rozenbottelsoep
Een typisch Zweeds gerecht. Rozenbottels zijn lang een onmisbare lokaal beschikbare bron van Vitamine C geweest in Scandinavië, voordat geïmporteerde citrusvruchten en kiwis beschikbaar werden.

Ingredienten:
1 pond gedroogde rozenbottels
kokend water om de rozenbottels te laten wellen
1,5 liter water
3 eetlepels honing
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels aardappelzetmeel
2 eetlepels water
100 ml slagroom
1 theelepel vanillesuiker

Laat de gedroogde rozenbottels een nacht weken nadat u ze heeft overgoten met kokend water. Voordat u ze gebruikt de rozenbottels laten uitdruipen en goed wassen. Doe de bottels in een pan, voeg 1,5 liter water toe en breng het aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken tot de bottels zacht worden en uit elkaar beginnen te vallen. Haal de pan van het vuur.

Zeef de gekookte bottels met het water. Druk de pulp met een lepel goed door de zeef. Het gezeefde sap doet u terug in de pan en breng dit weer zachtjes aan de kook. Voeg de honing, citroensap en suiker toe. Proef even en voeg meer suiker toe als u dat wenst.

Meng het aardappelzetmeel met water en voeg het mengsel al roerend toe aan de soep. Laat het geheel nog 10 minuten koken totdat de soep dikker is geworden.

De soep kan heet, maar ook koud worden geserveerd. Voeg wat slagroom toe aan iedere kop soep.
Dit recept komt van de website  http://www.1000islands.nl

Secretariaat

Postadres Secretariaat
Strandweg 38
4328 KL Burgh-Haamstede
Email

 

Penningmeester

Postadres Penningmeester
Hoge Hilleweg 37
4328 RA Westenschouwen
Email