En zo is het begonnen, in 2010, met enkele potjes pruimenjam om cadeau te geven.  Maar niet alleen deze bomen hadden een grote opbrengst, overal was de fruitoogst  overweldigend.

Al snel daarna kwam er een telefoontje uit het Zeeuws-Vlaamse land om twee pruimenbomen en een perzikboom te oogsten, want zelf was men op vakantie. Vervolgens heb ik mijn eigen vakantie gedeeltelijk doorgebracht in een rustig boerendorp met een tuin die uitkeek over de tarwevelden naar een bos. Dagelijks klom ik in een boom om diezelfde dag nog de vruchten te verwerken tot jam en chutney. Inmiddels begon het aantal potjes om cadeau te geven aardig uit de hand te lopen. Daardoor ontstond het plan om ze te verkopen voor een goed doel. Dat zijn de twee projecten van Stichting Bodhisattva geworden: een boeddhistisch weeshuis in Cambodja en de educatie van nomadenkinderen in Oost-Tibet.  (Er is een rechtstreeks en regelmatig contact zodat er niets aan de strijkstok blijft hangen).

Om een lang verhaal iets korter te maken: er dienden zich nog enkele pruimenbomen aan, evenals een aantal perenbomen en een appelboomgaard met vijftig bomen. En alles onbespoten. Ook de toegevoegde ingrediënten zijn daarom zoveel mogelijk biologisch, zodat er een zuiver eindproduct is ontstaan.

Omdat er nu verkocht ging worden werd het ook belangrijk dat de buitenkant aantrekkelijk zou zijn. Daardoor ontstond het plan om Peter Schuh, de medeoprichter van de Stichting, te vragen speciale etiketten te ontwerpen met het logo en de goede doelen erop gedrukt. Binnen een week was dat voor elkaar. In ons meditatiegroepje (bestaande uit vijf mensen) werd overlegd en geprakkiseerd wat er nog meer nodig was om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien.
Ondertussen kreeg een van ons het bericht dat er een zeer ernstige vorm van kanker was geconstateerd. Zij liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en deed wat ze op dat moment kon doen: zo kwam ze met het idee om al die verschillende en vaak lelijk verkleurde dekseltjes van al die tweedehands potjes, in dezelfde kleur blauw te schilderen als het blauw uit het logo. Ze is het gaan doen, ondanks haar lichamelijke ongemakken door de bestralingen, waardoor de controle over haar spieren erg afnam. Ze gebruikte het schilderen als acceptatie en als herstel van de kracht van haar spieren. “Dit schilderen werkt voor mij als ergotherapie”.
Er zijn in totaal zo’n 300 potjes jam gemaakt, plus daarnaast stoofpeertjes, appelcompote enzovoorts. En het fruit bleef maar toestromen: kweeappeltjes, kweeperen, bramen, groene tomaten. Bovendien waren de boeren op het land uien aan het oogsten en wat er blijft liggen mag je zomaar oprapen. Dus nu staan er acht kratjes uien in de schuur.

En zo is het oorspronkelijke potje jam, bedoeld  als aardigheidje, uitgegroeid tot een echt Zeeuws project waar honderden euro’s mee binnen komen. Het is prachtig om te zien hoe de gulheid van Moeder Aarde omgezet kan worden in gulheid op allerlei gebied en voor allerlei mensen, in allerlei vormen. Het is prachtig hoe alles samenvalt. Het is prachtig om het cadeau uit te pakken dat achter dit ‘aardigheidje’ verborgen zat.

Inmiddels zijn we vier jaar verder en het fruit wordt tegenwoordig zelfs bij de deur gebracht. En ieder jaar is het aanbod anders. Het grootste karwei is om al die potten te verkopen. Dus wie een goed hart heeft en een goed product voor een goed doel wil ondersteunen kan contact opnemen via onderstaande gegevens.
 
 Willie den Hollander
06-22875866
williedenhollander@gmail.com

Producten: (alle jams met halfzoete geleisuiker)
-    pruimenjam
-    bramen/appel
-    kiwi/appeljam
-    rode bessenjam
-    rode/witte bessenjam
-    zwarte bessenjam
-    vijgenjam met speculaaskruiden
-    kroosjesjam met speculaaskruiden (uit Westenschouwen)
-    Burghse stoofpeertjes, Saint Remy  (gekookt in rode wijn, met kaneel, kruidnagel en suiker)
-    verschillende chutneys
-    courgette/ui zoetzuur
-    uienconfiture


Verhalen rondom de potjes.
Potjes vullen is één ding, maar ze dan ook nog verkopen is even wat anders, minder eenvoudig. Dus is het zaak om iedere gelegenheid aan te grijpen. Zo was ik in Zeeuws-Vlaanderen (3 km van de Belgische grens) op een afscheidsfeest van vrienden, waar ik het buffet zou verzorgen.  Er zouden wel zo’n 70 mensen komen. Ik zag mijn kans schoon en heb er een pot courgettes in zoetzuur neergezet, zodat mensen het konden proeven. En natuurlijk met de mogelijkheid tot kopen. Dat werkte prima, alles wat ik bij me had, ook de jammetjes, werd verkocht.
Maar het mooiste komt nog. Het recept van de zoetzure courgettes heb ik gekregen, via via, van iemand die ooit werkte in een winkel in Amsterdam, gespecialiseerd in zoetzuur. Deze winkel bestaat al vijf generaties lang en staat bekend als de “zuurjood”. De recepten zijn uniek. Hoe uniek bleek op het afscheidsfeest. Iemand proefde waar ik bij stond, proefde nog eens, keek me aan en zei: “De Leeuw”. Mijn mond viel open, want dat is de naam van die familiezaak in Amsterdam. Het recept blijkt dus inderdaad zo apart en enig in zijn soort te zijn, dat zelfs (bijna) in het buitenland de smaak herkend wordt.
Op een braderie of een andere openbare gelegenheid is het al een paar keer gebeurd dat mensen mijn e-mailadres vragen voor het recept. Leuk, maar als dat steeds vaker gebeurt…….
Wat ook regelmatig voorkomt  is dat iemand die geen potje wil kopen wel geld geeft omdat het voor kansarme kinderen is. Vooral het gegeven dat er geen strijkstok is spreekt veel mensen aan.
Op een zondagmiddag in december was er een kerstconcert waar enkele koren zongen. Er was prachtige pianomuziek en er werd samen gezongen: “Stille nacht….” Aan het einde van de middag heb ik verteld dat er een mogelijkheid bestond om de kerstgedachte onmiddellijk om te zetten in de praktijk: potjes voor kansarme kinderen.  Zo kocht een mevrouw (zoals later bleek een domineesvrouw) een potje. Ze had al betaald en las toen het etiket, waar de informatie over de website van de Stichting staat beschreven. Al vertellend over Billie, de weeskinderen enzovoorts, onderbrak ze me en vroeg: “ Is dat boeddhistisch?” “Jazeker” antwoordde ik, en legde uit  dat er een rechtstreeks draadje bestond zodat de hele opbrengst ……..  Ze liet me niet uitpraten en zei: “Ooooo, als ik dat geweten had, dan had ik het niet gekocht want daar ben ik tegen!!!”  Omdat ze er werkelijk mee zat en ik me bedacht dat ze de inhoud waarschijnlijk nu toch niet op zou eten, stelde ik haar voor om de koop ongedaan te maken. “Heel graag” zei ze. Zo gezegd zo gedaan. Bij het afscheid zei ik:” ‘t Is toch wat, die arme kindertjes weten van niets”.  Dat beaamde ze, zichtbaar opgelucht omdat ze er goed vanaf gekomen was.

Secretariaat

Postadres Secretariaat
Strandweg 38
4328 KL Burgh-Haamstede
Email

 

Penningmeester

Postadres Penningmeester
Hoge Hilleweg 37
4328 RA Westenschouwen
Email